Gythion

Met cafés omzoomde pleinen en sinaasappelbomen
Het oude Akropolis amfitheater
Mistras, een echte Byzantijnse stad

Vind Middellandse Zee cruises

Githion/Sparta

De haven van het oude Sparta

Voor de geschiedenisliefhebbers is tijdens een MSC Middellandse Zee cruise in Griekenland de haven van Githion dé plek om even van boord te gaan. Wanneer u uitstapt uit uw MSC cruise beseft u dat het moderne Spárti, hoofdstad van Lakónia, weinig oude ruïnes heeft en vandaag de dag slechts een organisatorisch centrum is van een grote agrarische vlakte.


De stad dankt haar gemiddelde aantrekkingskracht aan haar simpelheid - zijstraatjes voor voetgangers, met cafés omzoomde pleinen en sinaasappelbomen. Maar de echte reden om hier te komen op een MSC cruise-excursie is vooral om Mistras te zien. Mistras is een Byzantijnse stad, 5 km naar het westen, die ooit over grote delen van de middeleeuwse wereld heerste. Er zijn enkele ruïnes te vinden ten noorden van de stad. Volg vanaf het statige standbeeld van Leonidas, held van Thermopylae, aan de top van Paleológou het spoor rond en achter het moderne stadion richting de oude Akropolis: de hoogste van de Spartaanse heuvels. 


Hier is een immens theater, ingebouwd in de heuvelzijde, nog duidelijk op te sporen hoewel vandaag de dag het metselwerk veelal verloren is gegaan. Later werd het haastig aangepast tot burcht toen de macht van de Spartanen verminderde en nog later werd het gebruikt voor de bouw van het Byzantijnse Mistras. Boven het theater markeert een teken een fragment van de tempel van Athina Halkiakou en aan de top van de Akropolis staan de kniehoge ruïnes van de tiende-eeuwse Byzantijnse kerk en het klooster van Ósios Níkon


Op de Trípoli-weg leidt een spoor naar de overblijfselen van het heiligdom van Artemis Orthia. Dit is waar Spartaanse jongens slopende proeven ondergingen door geseling. De Romeinse geograaf en reisschrijver Pausanias vertelt dat jonge mannen vaak omkwamen door de zweepslagen, waarna het altaar moest worden bespat met bloed totdat de godin tevreden was. Alle verplaatsbare voorwerpen en mozaïeken zijn nu tentoongesteld in het kleine archeologische museum van de stad in Áyios Níkonos

Must sees in Gythion

Ontdek onze excursies

  Griekenland

  Onder de beschermende vleugels van de goden
  Onder de beschermende vleugels van de goden

  Het zou jaren duren voordat u alle 227 bewoonde Griekse eilanden die verspreid liggen in de Middellandse Zee volledig hebt verkend.
  Het kabbelende water tegen de rotskust met geheime baaien en zandstranden is het ingrediënt van een dromerige reisposter, de definitie van een geprezen Griekse zomer met zon, zee en zand.

  Voor degenen die ook maar een beetje geïnteresseerd zijn in cultuur, zullen de Griekse eilanden niet teleurstellen. Elke cultuur heeft haar sporen nagelaten en bijna elke stad of elk dorp heeft een link naar het verleden: of het nu een delicaat afbrokkelende tempel gewijd aan Aphrodite is, een afschrikwekkend Venetiaans fort of een stoffig Byzantijns klooster versierd met prachtige fresco's.
  Maar een culturele ontdekkingsreis op de Griekse eilanden zal nooit te overweldigend zijn. De hedonistische geneugten van loomheid en warmte - zwemmen in zwoele zeeën in de schemering, praten en drinken onder de sterren - zijn net zo aantrekkelijk.
  Het uitgestrekte, geglobaliseerde Athene is een verplichte, bijna onvermijdelijke kennismaking met Griekenland: naast de fenomenale Akropolis biedt het een grootstedelijke reeks van culturele bezigheden van musea tot concerten, goed gevulde winkels, gastronomische restaurants en opwindende clubs.