Thessaloniki

Ottomaanse gebouwen & art-decohuizen
De kiezelmozaïeken van Pella
Vergina's ontzagwekkende Macedonische tombes

Vind Middellandse Zee cruises

Thessaloniki

Een modern uiterlijk met een oud hart

Wanneer u uitstapt uit uw MSC cruiseschip in Thessaloniki, de tweede stad van Griekenland, merkt u al snel dat het zich duidelijk onderscheidt van de rest van het land. Het ligt aan het hoofd van de Golf van Thessaloniki en lijkt open te staan voor de rest van de wereld, met een brede etnische mix en een sfeer van algemene welvarendheid.

U vindt er veel Romeinse overblijfselen en de vele kerken tonen de aanwezigheid van Orthodoxe architectuur door de eeuwen heen. U kunt ook een glimp opvangen van de Turkse stad zowel in de ommuurde bovenstad (Ano Poli) als in het moderne raster van straten hieronder: geïsoleerde enclaves van Ottomaanse gebouwen, velen van hen islamitische monumenten die op wonderbaarlijke wijze de brand van 1917 overleefden. 


De moderne Griekse architectuur wordt gekenmerkt door art-decopalen daterend uit de twintigste-eeuwse hoogtijdagen van de stad. Ruïnes, kerken en gebouwen maken Thessaloníki een mooie plek om te verkennen tijdens een MSC Middellandse Zee cruise-excursie. Pella, 40 km ten westen van Thessaloníki, was de hoofdstad van Macedonië in de belangrijkste periode en de eerste hoofdstad van Griekenland nadat Philip II het land gedwongen had verenigd rond 338 voor Christus. Vandaag de dag is het zeker de moeite waard om het plaatsje vanuit Thessaloníki een dagje te verkennen. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn een reeks van kiezelmozaïeken: sommige in de musea, andere op andere plekken. 


De plaats Vergina, 75 km ten zuidoosten van Véria, is ongetwijfeld een van de meest onvergetelijke bezienswaardigheden van Griekenland. Dit was de locatie van Aegae, de oorspronkelijke Macedonische koninklijke hoofdstad vóór de verplaatsing naar Pella. Later was deze plaats het heiligdom en de koninklijke begraafplaats van de Macedonische koningen. Van buitenaf is alles wat zichtbaar is een laag heuveltje met bovenlichten en lange hellingen die naar binnen leiden, maar eenmaal ondergronds in de klimaatgecontroleerde bunker kunt u de gevels en poorten van de graven ter plaatse bewonderen: goed verlicht en achter glas. Vondsten uit de omgeving en de tombes, die de meest overvloedige Griekse schuilplaats sinds de ontdekking van de Mycenae zijn, worden tentoongesteld in het complex. 

Must sees in Thessaloniki

Ontdek onze excursies

  Griekenland

  Onder de beschermende vleugels van de goden
  Onder de beschermende vleugels van de goden

  Het zou jaren duren voordat u alle 227 bewoonde Griekse eilanden die verspreid liggen in de Middellandse Zee volledig hebt verkend.
  Het kabbelende water tegen de rotskust met geheime baaien en zandstranden is het ingrediënt van een dromerige reisposter, de definitie van een geprezen Griekse zomer met zon, zee en zand.

  Voor degenen die ook maar een beetje geïnteresseerd zijn in cultuur, zullen de Griekse eilanden niet teleurstellen. Elke cultuur heeft haar sporen nagelaten en bijna elke stad of elk dorp heeft een link naar het verleden: of het nu een delicaat afbrokkelende tempel gewijd aan Aphrodite is, een afschrikwekkend Venetiaans fort of een stoffig Byzantijns klooster versierd met prachtige fresco's.
  Maar een culturele ontdekkingsreis op de Griekse eilanden zal nooit te overweldigend zijn. De hedonistische geneugten van loomheid en warmte - zwemmen in zwoele zeeën in de schemering, praten en drinken onder de sterren - zijn net zo aantrekkelijk.
  Het uitgestrekte, geglobaliseerde Athene is een verplichte, bijna onvermijdelijke kennismaking met Griekenland: naast de fenomenale Akropolis biedt het een grootstedelijke reeks van culturele bezigheden van musea tot concerten, goed gevulde winkels, gastronomische restaurants en opwindende clubs.