Akureyri

Skjálfandafljót-waterval
De wateren van het Myvatn-meer
Skutustaðir-pseudokraters

Vind Noord-Europa cruises

Akureyri

De nederlaag van Odin en Thor

Wanneer u uit uw cruiseschip stapt voor een vakantie in Akureyri, raden wij u aan om op excursie te gaan naar het Mývatn-meer. Om daar te komen moet u door het Eyjafjördur gaan waar u kunt genieten van een prachtig uitzicht op de stadshaven.
De eerste aan te raden tussenstop is in Godafoss: hier vormen de wateren van de Skjálfandafljót een 12 meter lange waterval. Volgens de legende riep een van de IJslandse heersers in het jaar 999 of 1000 het christendom uit als officiële godsdienst van IJsland en gooide hij de afgodsbeelden van de Noordse goden (Odin, Thor en Frey, aan wie waarschijnlijk de waterval was gewijd) in het water.

Een beschilderd glasraam van de kerk van Akureyri (Akureyrarkirkja) vertelt dit verhaal. Terwijl u verder de wilde natuur van IJsland ingaat met haar ongelooflijke verscheidenheid aan kleuren - van de heldergroene weilanden tot de rode mineralen die uit de dieptes van het eiland komen - komt u terecht bij de pseudokraters van Skutustaðir die zijn gevormd door de onderwaterdampen geproduceerd door een uitbarsting van 2500 jaar geleden.

Van hieruit kunt u in Dimmuborgir komen, een ongelooflijk doolhof van lava waar te midden van de aparte formaties de Kirkjan verschijnt. Het is een natuurlijke kerk met twee spitsboogpoorten en aan de binnenkant vindt u echte kapellen met altaren. U kunt uw bezoek afsluiten bij de Vitikrater, ook bekend als de Inferno. Het is een van de vele vulkaanmonden van de centrale Kraflavulkaan.

Als u zin heeft om steil naar boven te klimmen vanuit haar interne meer, kunt u ook genieten van een ontspannend warm bad. Hier vindt u ook de Askja, een immense caldera die zich 50 vierkante meter uitstrekt, een woestijn van lava en het fijnste zand dat lijkt op maanstof. Het is waar de astronauten van de Apollo 11 trainden voor hun maanlanding.

Voordat u terugkeert naar Akureyri kunt u, als u nieuwsgierig bent, een bezoekje brengen aan het huis van dekerstman, ongeveer tien kilometer naar het zuiden met een mooie speelgoedwinkel in kerststijl en de grootste adventskalender ter wereld.

Must sees in Akureyri

Ontdek onze excursies

  IJsland

  Fonteinen van lava tussen het ijs
  Fonteinen van lava tussen het ijs

  Een vakantie in IJsland staat gelijk aan het ontdekken van een nieuwe wereld. Zelfs als u een prima idee hebt van het land, zal dit eiland u met zekerheid verrassen.


  Niet veel mensen weten dat Reykjavík, de hoofdstad van IJsland, een intens artistiek en sociaal leven kent. En ook niet dat de natuur van IJsland zo weelderig is dankzij het feit dat het in de zomer enorm zacht is en dat het in de winter, wanneer de lucht wordt gesierd door de kleuren van het noorderlicht, niet zo koud is als u zou denken.

  IJsland biedt enorm veel zoals de kokende modderpoelen, de ongelooflijke geisers, de gletsjers, de watervallen en nog veel meer. Begin met vogelspotten bij het Mývatn-meer of ga op een excursie om de walvissen te zien. De zee van IJsland is een van de beste plekken ter wereld om deze enorme zoogdieren van dichtbij te kunnen zien.
  Als u van ijs houdt, kunt u een bezoek brengen aan Jökulsárlón, de grootste bevroren lagune van het land. Het is de plek waar de Breiðamerkurjökull-gletsjer samenkomt met de wateren van de Atlantische Oceaan. 


  Als u van plan was om te ontspannen is het interessant om te weten dat er 170 geothermale baden zijn in IJsland, zoals de sublieme en therapeutische Blue Lagoon, ongeveer 40 km verwijderd van Reykjavík. Het is een groot bad gevoed door een warmwaterbron die water stroomt bij een temperatuur van tussen de 37 en 39 °C en die rijk is aan mineralen en therapeutische eigenschappen bezit.