Isafjordur

Het oudste IJslandse huis
Een bijzonder architecturaal erfgoed
Naustahvilft, de “zetel van de trol”

Vind Noord-Europa cruises

Isafjordur

Waar geschiedenis en legende samenkomen

Wanneer uw MSC cruise naar Noord-Europa u meeneemt naar het noordwestelijke punt van IJsland, zult u voor anker gaan in Isafjordur, een klein plaatsje van oude oorsprong.
In Isafjordur vindt u het oudste nog staande IJslandse huis, gebouwd in 1743. In de buurt van Bolungarvík, de noordelijkste locatie in de westelijke fjorden, kunt u een bezoek brengen aan Ósvör: ooit een vissersdorp en nu een openluchtmuseum.

Het verleden komt ook weer tot leven in de oude binnenstad van Nedstikaupstadur, waar eerst IJslandse en Noorse handelaren en later de Britse en Duitse handelaren elkaar ontmoetten in het midden van de 15e eeuw in de baai van Isafiord. Hier werd in de tweede helft van de 18e eeuw Krambud (de winkel) gebouwd, die in de 20e eeuw werd omgebouwd tot een woning; evenals het Faktorshus (het boerenhuis). Tjoruhus (het teerhuis) en Turnhus (het torenhuis) werden gebruikt als pakhuizen en visverwerkingscentra.

Als u tijdens uw MSC cruise naar Noord-Europa een idee wilt krijgen van hoe IJslanders vroeger leefden, kunt u op excursie gaan naar Vigur; letterlijk het “speervormige eiland”. In het water bevinden zich veel zeeleeuwen die leven op zeevogels zoals de papegaaiduiker, de zwarte guillemot, de agressieve Noordse stern (die mensen kan aanvallen als hij zich bedreigd voelt) en de eidereend.

Een ander natuurspektakel is de Naustahvilft, de “zetel van de trol”. Het is een grote holte in de vorm van een halve maan in de vlakke bergen die het Isafjordur-fjord omringen. Volgens de legende werd het gecreëerd door een trol die door de zon werd betrapt op het zitten op de berg met zijn voeten in het water.

Of u de legende gelooft of van mening bent dat het waarschijnlijk een vallei is die is uitgekerfd door het ijs tijdens de laatste ijstijd: deze korte maar intense excursie is zeker de moeite waard.

Must sees in Isafjordur

Ontdek onze excursies

  IJsland

  Fonteinen van lava tussen het ijs
  Fonteinen van lava tussen het ijs

  Een vakantie in IJsland staat gelijk aan het ontdekken van een nieuwe wereld. Zelfs als u een prima idee hebt van het land, zal dit eiland u met zekerheid verrassen.


  Niet veel mensen weten dat Reykjavík, de hoofdstad van IJsland, een intens artistiek en sociaal leven kent. En ook niet dat de natuur van IJsland zo weelderig is dankzij het feit dat het in de zomer enorm zacht is en dat het in de winter, wanneer de lucht wordt gesierd door de kleuren van het noorderlicht, niet zo koud is als u zou denken.

  IJsland biedt enorm veel zoals de kokende modderpoelen, de ongelooflijke geisers, de gletsjers, de watervallen en nog veel meer. Begin met vogelspotten bij het Mývatn-meer of ga op een excursie om de walvissen te zien. De zee van IJsland is een van de beste plekken ter wereld om deze enorme zoogdieren van dichtbij te kunnen zien.
  Als u van ijs houdt, kunt u een bezoek brengen aan Jökulsárlón, de grootste bevroren lagune van het land. Het is de plek waar de Breiðamerkurjökull-gletsjer samenkomt met de wateren van de Atlantische Oceaan. 


  Als u van plan was om te ontspannen is het interessant om te weten dat er 170 geothermale baden zijn in IJsland, zoals de sublieme en therapeutische Blue Lagoon, ongeveer 40 km verwijderd van Reykjavík. Het is een groot bad gevoed door een warmwaterbron die water stroomt bij een temperatuur van tussen de 37 en 39 °C en die rijk is aan mineralen en therapeutische eigenschappen bezit.