Riga

De smalle geplaveide straten van het oude Riga
Het Zwarthoofdenhuis
De boulevards van de nieuwe stad

Vind Noord-Europa cruises

Riga

Een culturele hoofdstad

Riga is de grootste, levendigste en meest kosmopolitische van de Baltische hoofdsteden en een geweldige stad om te bezoeken tijdens een MSC cruise naar Letland.

De stad is een onstuimige mengeling van het middeleeuwse en het moderne en heeft veel te bieden aan liefhebbers van architectuur en geschiedenis in de smalle geplaveide straatjes van het oude Riga en de brede boulevards van de nieuwe stad, waar prachtige art nouveau-architectuur op Strēlnieku iela en Alberta iela te vinden zijn.

De stad heeft ook alle attributen van een moderne hoofdstad, met efficiënt en betaalbaar openbaar vervoer, uitstekende winkels en een welbekend uitbundig uitgaansleven. Een MSC Cruises excursie is een goede manier om het oude Riga te ontdekken, dat onder andere bestaat uit het stadhuisplein en het kathedraalplein. Het vormt de kern van de stad en is de thuishaven van de meeste historische gebouwen.

Door de geplaveide straten, smalle lanen en verborgen tuinen lijkt u terug in de tijd te zijn. In het oosten wordt het oude Riga begrensd door Bastejkalns Park, waar verderop de nieuwe stad ligt. Het werd tijdens een snelle stedelijke ontwikkeling tussen 1857 en 1914 opgericht, waar de brede boulevards omzoomd zijn met appartementsgebouwen van vier en vijf verdiepingen hoog en waarvan velen verfraaid zijn met extravagante art nouveau-motieven. Als u de hele stad in één keer wilt bekijken - met haar verscheidenheid aan kerkkoepels, grote parken, vele rivieren en Sovjetinvloeden - volg dan de stedelijke menigte naar Šķūņu iela, naar de Sint-Pieterskerk: een groot rode bakstenen gebouw met een sierlijke drieledige spits. Beklim de toren voor een prachtig panoramisch uitzicht.

Vanuit de Sint-Pieterskerk ligt Rātslaukums (stadhuisplein) even verderop en het wordt gedomineerd door het Zwarthoofdenhuis (Melngalvju nams) waarvan de gevel een weelderig meesterwerk is van gotische architectuur en die ooit diende als hoofdkwartier van de kooplui van Riga. Zij stelden ooit de Noord-Afrikaanse, niet blanke St-Mauritius aan als hun beschermheer (vandaar de naam “zwarthoofden”).

Must sees in Riga

Ontdek onze excursies

  Letland

  Russische overblijfselen en dichte bossen
  Russische overblijfselen en dichte bossen

  De Sovjetbezetting liet Letland een grote bevolkingsgroep van Russische minderheden na en het blijft een plaats verdeeld door taal en cultuur. Vooral Riga is een opvallend tweetalige stad, hoewel alle verkeersborden en openbare kennisgevingen in het Lets zijn.  En hoewel het de rumoerige hoofdstad is die het populairst is bij toeristen, moet u als u het echte Letland wilt ervaren tijdens een MSC Noord-Europa cruise naar het ongerepte platteland gaan met merenbossen en zandstranden.

  Een cruise naar Letland heeft een duidelijke bestemming, de hoofdstad Riga. De bouwkundige schatten, het bruisende uitgaansleven en talloze eetgelegenheden maken het een ideale bestemming voor budgetreizigers en het is ook populair voor vrijgezellenfeesten. 


  Plekken binnen bereik van de hoofdstad zijn onder andere het paleis van Rundāle en degenen die van het strand houden kunnen richting de kustplaats Jūrmala gaan of de havenstad Ventspils.

  In de schilderachtige Gaujavallei kunnen de mooie kleine plaatsjes Sigulda en Cēsis dienen als uitvalsbasis voor activiteiten zoals wandelen, fietsen, kanoën en andere buitenactiviteiten.