Ilhéus

Het bekendste stadje van Brazilië
Bruisende stadsstranden
De Catedral de São Sebastião

Vind cruises in Zuid-Amerika

Ilhéus

Op de pagina's van Jorge Amado's boek

In literaire termen is Ilhéus, 70 km ten zuiden van Itacaré aan de monding van de Rio Cachoeira, de bekendste stad in Brazilië. Het diende als achtergrond van de meest beroemde roman van Jorge Amado, Gabriela, Cravo e Canela, en is klaar om ontdekt te worden tijdens uw MSC Zuid-Amerikaanse cruise-excursie.


Als u nog nooit van het boekhebt gehoord vóór uw bezoek aan Ilhéus, zal hier snel verandering in komen. Vrijwel elke bar, hotel en restaurant is ofwel vernoemd naar de roman of naar een van de personages ervan. Traditioneel gezien is Ilhéus ook populair vanwege zijn levendige stadsstranden, maar gezien de opties die nu beschikbaar zijn in het zuiden en het noorden, zult u hier niet veel tijd aan spenderen.

Wanneer u aan wal stapt vanuit uw MSC cruise kunt u de blikvanger van de stad niet missen: de Catedral de São Sebastião op Praça Don Eduardo. Het lijkt op een Romaanse bruiloftstaart, met een 48 m hoge koepel. De bouw begon in 1931 en werd in 1967 voltooid. De kathedraal verving een oude kapel die te klein bleek voor de stad en gesloopt werd.

Daterend uit een structuur die in de jaren 1570 werd voltooid, is de Igreja Matriz de São Jorge, de oudste kerk van de stad (hoewel het meeste van wat u vandaag ziet uit de zeventiende eeuw komt), met daarin een oud en vereerd standbeeld van Sint Joris (São Jorge). De sacristie dient als een kleine Museu de Arte Sacra, met het gebruikelijke zilverwerk, verschillende religieuze beeldhouwwerken en tentoongestelde antieke meubels.

Het Museu Casa de Cultura Jorge Amadois gehuisvest in een sierlijk herenhuis dat gebouwd werd in opdracht van Amado's vader in 1926, en was ooit het huis van de beroemdste zoon van de stad. Tegenwoordig zijn er tentoonstellingen van de regionale chocolade-industrie en Amado zelf. U vindt de meeste bars in Ilhéus in het centrum, maar ook langs de fijne strandpromenade Avenida Soares Lopes, richting het oosten.

Must sees in Ilheus

Ontdek onze excursies

  Noord-Brazilië

  Natuurreservaten en koloniale sferen
  Natuurreservaten en koloniale sferen

  Het noordoosten van Brazilië heeft zeker geprofiteerd van de economische groei van het land en is nu een regio in opkomst.

  Ondanks dat het de mooiste kustlijn van Zuid-Amerika bezit en een bruisend strandleven en uitbundige cultuur heeft die samba, reggae en Afrikaanse invloeden combineert, is het gebied (dat politiek onderverdeeld is in acht aparte staten) niet door het toerisme aangetast. 

  Een cruise naar het noordoosten van Brazilië neemt u mee naar de grote steden langs de kust. Sommige steden, zoals Recife, Olinda, São Luís en Fortaleza, kennen een diepgaande koloniale geschiedenis. Andere plaatsen, zoals Maceió en Natal, hebben zich pas in de laatste decennia ontwikkeld. Al deze steden hebben hun eigen stadsstranden, maar ook de meer idyllische en afgelegen resorts die aan de kust verscholen zitten. Het Ilha de Fernando de Noronha, honderden kilometers van de kust af, is één van 's werelds mooiste oceanische wildreservaten. Het is een kostbare bestemming maar wel perfect voor het ecotoerisme.

  De kleinste Braziliaanse staten die vaak genegeerd worden door reizigers, Alagoas en Sergipe, hebben zich in de afgelopen jaren razendsnel ontwikkeld. Hoewel ze niet over dezelfde romantiek van Rio en Salvador beschikken, bieden de twee hoofdsteden van de lidstaten Maceió en Aracaju mooie stranden en een beetje geschiedenis, terwijl sommige werkelijk goed bewaarde koloniale steden zich een korte busrit verderop bevinden.