PLACE

Onze cruises stellen mensen in staat om een aantal van de mooiste en spannendste bestemmingen te bezoeken die de wereld te bieden heeft - en we willen helpen om dat zo te houden. We willen positieve sociale en economische resultaten behalen voor de lokale gemeenschappen die we bezoeken. Onze investeringen in de ontwikkeling van nieuwe duurzame cruiseterminals creëren banen en brengen nieuwe bezoekers naar deze plaatsen. Samenwerking met lokale autoriteiten, gemeenschapsgroepen en partners, zoals de Cruise Lines International Association (CLIA), om informatie te delen en beleid en strategieën te integreren helpt bij het ondersteunen van verantwoord toerismebeheer. We zijn ook lid van zowel de door de CEO geleide Duurzaamheidscommissie als de Task Force Duurzaamheid van de World Travel & Tourism Council (WTTC), en werken nauw samen met partners uit de reisindustrie om duurzame oplossingen voor onze industrie te ontwikkelen en te implementeren.

Economische impact: Ontwikkeling terminal

We hebben geïnvesteerd in nieuwe terminalfaciliteiten in Durban, Miami en Barcelona. Deze maken het mogelijk - of zullen het mogelijk maken - om onze meest milieuvriendelijke schepen in te zetten op deze locaties. Om ervoor te zorgen dat we bij de bouw van deze terminals rekening houden met het milieu, zijn alle nieuwe haventerminals van MSC Cruises gecertificeerd voor LEED silver of hoger. LEED - wat staat voor Leadership in Energy and Environmental Design - is een veelgebruikt wereldwijd beoordelingssysteem voor groene gebouwen. De strenge score-gebaseerde systemen zorgen voor een hoge mate van efficiëntie in zowel het ontwerp als de exploitatie van gebouwen.

Miami: In maart 2022 werd de eerste paal geslagen voor onze nieuwe cruiseterminal in Miami die, als hij eind 2023 opengaat, de grootste van Noord-Amerika zal zijn. De meeste schepen die aanmeren bij de nieuwe terminal in Miami zullen kunnen worden aangesloten op het lokale elektriciteitsnet, in lijn met de plannen van PortMiami om connectiviteit met walstroom mogelijk te maken. Er is een uitgebreid milieu- en sociaal beheersysteem voor de bouw en de daaropvolgende exploitatie van de terminal. Er wordt verwacht dat de terminal minimaal zal voldoen aan de LEED Silver rating en een door een derde partij gecontroleerd systeem zal zorgen voor een uitgebreide verzameling van gegevens, rapportage en meldingspraktijken voor incidenten.

Barcelona: De terminal zal worden aangesloten op walstroom en zal ook klaar zijn voor LNG-bunkering. De terminal ligt op schema om de LEED Gold-beoordeling te halen en we streven naar LEED Zero Energy- en LEED Zero Water-certificering binnen 12 maanden na ingebruikname. LEED Zero Energy vereist de integratie van zonnepanelen en het gebruik van hernieuwbare energie van het net, evenals een ontwerp met laag energieverbruik. Om LEED Zero Water te behalen, zullen we aantonen dat de terminal een lage waterbehoefte heeft, regenwater hergebruikt en regenwater rechtstreeks naar de zee leidt.

Economische impact: Ontwikkeling terminal

Terminal development, Sustainability | MSC Cruises

Verantwoord toerisme

Ongecontroleerd toerisme is een uitdaging voor veel van 's werelds populairste reisbestemmingen en wij willen ons steentje bijdragen om dit probleem aan te pakken. We werken samen met onze touroperators en relevante lokale autoriteiten om manieren te vinden om de druk op de infrastructuur van steden en het verkeer tot een minimum te beperken. Dit omvat het vinden van nieuwe locaties om te bezoeken en het uitbreiden van het interessegebied buiten de stadscentra. We zijn vastbesloten om een positieve en betrokken speler te zijn in het stimuleren van verantwoord en duurzaam toerisme.

Vervoer: De eerste stap in het aanbieden van groenere reizen is nadenken over hoe we passagiers van de havens naar de bezienswaardigheden vervoeren. We zijn vastbesloten om ons gebruik van groen grondtransport in de loop van de tijd uit te breiden. In 2022 hebben we in Denemarken, Finland, Noorwegen, Spanje en Zweden een aantal voertuigen op fossiele brandstof kunnen vervangen door elektrische en hybride shuttlebussen.Protectours: Excursies met een kleinere ecologische voetafdruk worden steeds populairder en in 2022 hebben we op 57 bestemmingen meer verantwoorde excursies aan wal aangeboden, de zogenaamde 'Protectours'. Deze tochten, voor het eerst geïntroduceerd in 2020, omvatten wandel-, trek-, fiets-, kano- en kajakexcursies aan wal - allemaal koolstofarme activiteiten. We streven ernaar om tegen het einde van 2024 op elke bestemming ten minste één 'Protectour' te hebben.

Touroperators ondersteunen
: Onze samenwerking met Travelife, een trainings- en certificeringsinitiatief dat speciaal is ontworpen om toeristische bedrijven te helpen die hun verantwoordelijkheden willen begrijpen en duurzamer willen worden, is voortgezet. Travelife voorziet onze touroperators van informatie en training waarmee ze actie kunnen ondernemen om hun impact op het milieu te verminderen.

Natuurpositief toerisme
: In 2022 steunden we twee op natuurtoerisme gerichte initiatieven van de World Travel & Tourism Council (WTTC). Towards Nature Positive Travel & Tourism' is een uitgebreid rapport om de belangrijke rol te benadrukken die de reis- en toerisme-industrie moet spelen in het verminderen van de impact die leidt tot verlies van biodiversiteit en het ondersteunen van natuurbehoud. MSC Cruises werd in dit rapport benadrukt voor verschillende natuurpositieve acties, waaronder het omleiden van schepen uit de buurt van potvispopulaties in het oostelijke deel van de Middellandse Zee. Daarnaast, en om het engagement van de reis- en toerisme-industrie op de VN-biodiversiteitsconferentie (COP 15) te versterken, ondertekende MSC Cruises de WTTC Nature Positive Vision for Travel & Tourism, om de reis- en toerisme-sector te helpen positioneren als een 'hoeder van de natuur' en om de belangrijke rol aan te tonen die de sector kan spelen bij de implementatie van de wereldwijde biodiversiteitsdoelstellingen.

Verantwoord toerisme

Responsible tourism, Sustainability | MSC Cruises

Lokale gemeenschappen ondersteunen

De MSC Foundation steunt gemeenschappen in nood via verschillende projecten en programma's, waaronder langetermijnpartnerschappen met Marevivo, UNICEF en Mercy Ships.

Noodhulp: De MSC Foundation reageert zoals altijd op noodsituaties en blijft haar wereldwijde rol in het helpen van de meest behoeftigen consolideren door goederen te doneren, fondsen te werven en samen te werken met de MSC Group om logistieke ondersteuning te bieden. In 2022 steunde de Foundation acht noodhulpinitiatieven in negen landen.

Educatie en betrokkenheid aan boord: Vijf van onze cruiseschepen hebben nu een speciaal MSC Foundation Centre, ontworpen om onze gasten te informeren en inspireren over de doelstellingen, programma's en initiatieven van de MSC Foundation om de meest dringende wereldwijde behoeften aan te pakken.

New partnerships: MSC Foundation launched two new strategic partnerships in 2022. In November, at the naming ceremony of MSC World Europa, it committed to provide grant funding to an innovative multi-stakeholder programme to conserve and restore Qatar’s coastal environment. In December, at the naming ceremony of MSC Seascape, the Foundation launched a partnership with the Mayor’s Fund to support vulnerable communities in New York City. It will support two programmes: the NYC Junior Ambassadors (NYCJA) and the

Lokale gemeenschappen ondersteunen

Local community support, Sustainability | MSC Cruises

DUURZAAMHEIDSRAPPORTEN

Onze duurzaamheidsstrategie is georganiseerd rond vier belangrijke pijlers: Planet, People, Place en Procurement.

Blader door onze duurzaamheidsrapporten en ontdek wat onze acties en doelen zijn om duurzaam cruisen te bereiken.