Helsinki

De prachtige domkerk van Helsinki
Een neoklassieke hoofdstad
Het enorme senaatplein

Vind Noord-Europa cruises

Helsinki

Een onontdekte jonge stad

Het onmiddellijk beminnelijke Helsinki is opvallend anders dan de andere Scandinavische hoofdsteden en lijkt in sfeer en uiterlijk meer op de grote steden van Noord-Europa.
Vandaag de dag vinden bezoekers een levendige sfeer in de straten waar de boulevards, terrasjes en trendyrestaurants vol zitten met Finnen die volop genieten van de korte zomer.

Na een verwoestende brand in 1808 en de aanwijzing als Finlands hoofdstad in 1812 werd Helsinkivolledig herbouwd in een stijl die paste bij haar nieuwe status: een raster van wijde stratenen neoklassieke bakstenen gebouwen gemodelleerd naar de toen Russische hoofdstad Sint-Petersburg.

Esplanadi, een brede met bomen omzoomde boulevard uitgestrekt over een netwerk van tramlijnen vanuit de haven waar uw MSC cruiseschip op uw terugkeer wacht, is Helsinki op haar mooist. Aan het oostelijke einde vertelt het Stadsmuseum op Sofiankatu de geschiedenis van het leven in Helsinki van de afgelopen 450 jaar in een indrukwekkende en permanente tentoonstelling genaamd “Helsinki Horizons”.

In het noorden wordt het Senaatplein (Senattintori) gedomineerd door de prachtige vorm van de domkerk van Helsinki. Na de elegante buitenkant te hebben gezien, zou het spartaanse Lutherse interieur kunnen tegenvallen; indrukwekkender is de sombere crypte die nu vaak wordt gebruikt voor tentoonstellingen. Ongeveer 50 km ten oosten van Helsinki vindt u Porvoo. Het is een van de oudste steden aan de zuidkust en een van Finlands meest charmante plaatsen die u kunt ontdekken tijdens een MSC Noord-Europa excursie.

De smalle geplaveide straten omzoomd met kleine, kleurrijke houten gebouwen geven een idee van het Finse leven vóór de statige pleinen en neoklassieke geometrie de hoofdstad sierden. De oude binnenstad is gebouwd rondom een heuvel aan de andere kant van Mannerheimkatu, die wordt gekroond door de vijftiende-eeuwse domkerk van Helsinki waar Alexander I Finland uitriep als Russisch Groothergdom en waar hij de allereerste wetgevende vergadering van Finland bijeenriep.

Must sees in Helsinki

Ontdek onze excursies

  Finland

  Excentriciteit en mysterie
  Excentriciteit en mysterie

  Finland is sterk beïnvloed door zowel oosterbuur Rusland als het Westen en blijft een van Noord-Europa's meest mysterieuze landen.

  Het is een land dat het meest bekendstaat vanwege een voorliefde voor ‘au naturel’ sauna's en voor aparte en bizarre jaarlijkse festivals. De eigenzinnigheid van het land is onderdeel van de charme. Het Finse landschap is veelal vlak en bestaat uit enorme bossen en meren maar kent ook regionale verschillen. Een cruise naar Finland neemt u mee naar het zuiden van het land waar het decor het minst markant is, maar dit wordt meer dan goed gemaakt door de hoofdstad, Helsinki, met schitterende fin-de-siècle architectuur en prachtige collecties van laat-moderne en hedendaagse kunstwerken en door de voormalige hoofdstad Turku dat enkele grote musea en een bruisend uitgaansleven bezit.

  De uitgestrekte wateren van de Finse merenvlakte die zich uitstrekken vanaf de Russische grens ten oosten van de industriële stad Tampere bieden een natuurlijk transportmiddel voor de houtsector. Water komt hier meer voor dan land en vele steden liggen hier op smalle richels tussen meren. Verder naar het noorden vormen de geleidelijk stijgende heidegronden en bossen van Lapland de mooiste natuurgebieden van Finland en zijn ze de woonplaats van de Sami, de semi-nomadische rendierherders.