Koper

Calli, campi, broli en de leeuwen van San Marco
De portieken van het Palazzo Pretorio
Het middeleeuwse Piazza del Duomo

Vind Middellandse Zee cruises

Koper

Nauwe banden met Venetië

Een bezoek aan Koper betekent een bezoek aan een haven van de “Serenissima”-republiek van Venetië die de stad bijna vijf eeuwen lang bestuurde.
 
Wanneer u uitstapt uit uw MSC cruiseschip en een wandeling maakt door het historische centrum zult u dingen zien die erg lijken op wat u ziet in Venetië: calli (de typische smalle straten van Venetië), campi (kleine pleinen), broli (vergaderingspleinen)... de leeuwen van San Marco, het wapenschild van de adellijken en heersers, dat de gevels van paleizen siert.

Een van de mooiste stedelijke aangezichten is de Via Calegaria, dat oorspronkelijk gewijd is aan de handel en aan de werkplaatsen van ambachtslieden; met name schoenmakers. Een van de meest interessante excursies tijdens een MSC cruise van de Middellandse Zee is een excursie naar de jachthaven van Porta Maggiore tot aan de portieken van het Palazzo Pretorio (het Pretoriaans paleis) dat herbouwd is in het midden van de 15e eeuw, in Piazza del Duomo. De kerk beschikt over een mooie 15e-eeuwse gevel met poorten gemaakt door Pietro Lombardo en in haar 18e-eeuwse interieur vindt u de albasten sarcofaag van Sint Nazarius die in 1422 werd gemaakt door Filippo De Sanctis. Nog ouder dan de Duomo is de klokkentoren, gebouwd tussen de 12e en 13e eeuw.

Het hele historische centrum van Koper is een bezoek meer dan waard: van het Romaanse bouwwerk (Casa Percauz, 13e of 14e eeuw) tot de vele late middeleeuwse gotische gebouwen van de brolo en langs de Via Calegaria. Daarnaast zult u ook gebouwen zien die van Toscaanse oorsprong ontworpen zijn met de karakteristieke “gheffo”, die uit de bovenste verdiepingen uitsteken of de renaissance, barokke en neoklassieke gebouwen.

U kunt als alternatief ook op excursie gaan naar Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië. Het is een prachtige, onverkende stad waarin verschillende architecturale stijlen samen het stadsbeeld vormen. U kunt Ljubljana verkennen met een rondleiding langs de rivier die de stad in tweeën verdeelt, maar ook interessant zijn de Ponte Triplo (drievoudige brug), de prachtige Tivolituinen en een bezoek aan het kasteel dat boven de stad of de markt torent. Het hart van de stad zal u onvergetelijke herinneringen bezorgen.

Must sees in Koper

Ontdek onze excursies

  Slovenië

  Fietsen in het bos
  Fietsen in het bos

  Het stabiele, welvarende en gastvrije Slovenië is een mooie en comfortabele reisbestemming met ontwikkelde steden met prachtige architectuur en een weelderig platteland met dennenbossen; ideaal voor wandelen en fietsen in de zomer en skiën in de winter.

  Het land is in staat geweest om veel van de onrust die omringende landen trof tijdens het chaotische uiteenvallen van Joegoslavië te ontwijken. 

  Doordat het tot 1918 onder bewind stond van Duitstalige Habsburgse heersers, namen de Slovenen de cultuur van hun heersers over terwijl ze hun etnische identiteit wisten te behouden door middel van de Slavische taal. 


  Een cruise naar Slovenië zou niet compleet zijn zonder een bezoek aan de mooie hoofdstad, Ljubljana: gezellig en compact en vol van geweldige barokke en Habsburgse gebouwen

  Een kort ritje verderop vindt u de Julische Alpen, die voor een prachtig berglandschap zorgen en vooral toegankelijk zijn bij het majestueuze dubbele meer van Bled en Bohinj. De Soča-vallei aan de westelijke grens van het land is zelfs nog spectaculairder. 


  Verder naar het zuiden bevinden zich de prachtige grotten bij Postojna en Škocjan en op de kleine strook Sloveense Mediterraanse kust vindt u twee geheel verschillende steden: Piran en feestbestemming Portorož

  In de oostelijke wijnproducerende regio's is Ptuj de oudste en best bewaarde stad van Slovenië. De tweede stad van het land, Maribor, is een leuke tussenstop onderweg naar Oostenrijk.