Split

Split Cruise

Hangen in een koffiehuis en staren naar de blauwe horizon

Met cafés en oude steegjes aan de kust, schreeuwende kraamhouders en rondlopende reizigers, is het bruisende en uitbundige Split een van de meest interessante steden van Kroatië en van het Middellandse Zeegebied. Het is gemakkelijk te zien waarom zodra u van boord gaat van uw MSC cruise.

Het beschikt tevens over een unieke geschiedenis, aangezien het is ontstaan uit het paleis dat in 295 v. Chr. werd gebouwd door de Romeinse keizer Diocletianus. Het paleis blijft de voornaamste focus van Split en is geleidelijk omgetoverd tot een wirwar van huizen, gebouwen, kerken en kapellen door de verschillende mensen die hier kwamen wonen nadat de opvolgers van Diocletanius vertrokken waren.

Het paleis van Diocletianus is lang geleden aangepast om het stadscentrum van Split te dienen en is zeker niet een typische archeologische “vindplaats”. Hoewel formele gebouwen zoals het mausoleum van Diocletianus (nu de kathedraal) en de tempel van Jupiter (nu een doopkapel) bewaard zijn gebleven, zijn andere aspecten van het paleis zo aangepast door opeenvolgende generaties dat ze niet meer herkenbaar zijn als oude Romeinse bouwwerken. De beste plek om te beginnen met een MSC excursie is het deel van het paleis aan de zeekant, het levendige Riva.

Riva loopt langs de zuidelijke gevel van het paleis, waarin winkels, cafés en een wirwar van kleine woningen zijn gebouwd en het is de plek waar een groot deel van de bevolking dag en nacht bijeenkomt om vrienden te ontmoeten en een aantal uurtjes in een café door te brengen. Bijna alle bezienswaardigheden van Split zijn geconcentreerd rond de kleine oude binnenstad achter de waterkant van Riva, die gedeeltelijk is samengesteld uit de verschillende overblijfselen van het Paleis van Diocletianus zelf en de middeleeuwse toevoegingen in het westelijke deel. U kunt dit gebied binnen 10 minuten doorkruisen, hoewel het veel langer duurt om alle hoeken en gangen te verkennen.

Cruises van / naar Split in 2023

Excursies en activiteiten Split